Potrawa z makaronu i ziemniaków, którą nakarmisz całą rodzinę, a zapłacisz tylko kilka złotych
Oszczędna potrawa po świątecznym obżarstwie
Sięganie do dawnych inspiracji naszych przodków, którzy gotowali proste, choć bardzo pożywne dania to doskonałe rozwiązanie. Potrawa wcale nie musi być wykwintna i egzotyczna, aby zadowolić wszystkich smakoszy i napełnić puste żołądki.
Połączenie makaronu oraz ziemniaków
Potrawa z makaronu połączonego z ziemniakami to świetna opcja na wykorzystanie resztek z wcześniejszych dni. Zaledwie kilka podstawowych składników wystarczy do stworzenia pełnego posiłku o doskonałym smaku. Na przykład można użyć makaron gnocchi. Niezbędne są również ziemniaki. W wersji potrawy, która nie musi być wegetariańska można wykorzystać także boczek. Jako składnik dodający wyjątkowego smaku należy użyć smażoną cebulkę.

Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności obrane i surowe ziemniaki trzeba umieścić w osolonej wodzie, a następnie ugotować. Najlepiej użyć po około 2 ziemniaki na jedną osobę. Następnie należy przystąpić do formowania knedli z ciasta o właściwych proporcjach.
Knedle przygotowuje się łącząc 2 jajka, 100 g mąki pszennej, szczyptę soli oraz 4 łyżki chłodnej wody. Knedle również należy ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaków i knedli trzeba posmarować je odrobiną masła lub ewentualnie smalcu. Świetnym dodatkiem jest podsmażony boczek oraz zeszklona cebulka.