Zrobiłam 7 dniowy eksperyment. Dlaczego warto pić wodę po ogórkach. Wynik zaskakuje

Jesteś jedną z tych osób, które po otwarciu słoika kiszonych ogórków wylewają wodę? Przeczytaj ten tekst a na pewno zmienisz ten nawyk!

W marynacie zawiera się mnóstwo cennych składników, dlatego warto ją pić! Tak, dobrze przeczytałeś, pić.

Choć brzmi to nieco dziwnie, taka marynata przynosi wiele korzyści zdrowotnych i skutecznie poprawia samopoczucie. Jedna z blogerek postanowiła poddać się eksperymentowi, który polegał na piciu wody z ogórków przez siedem dni. Efekty zaskoczyły ją samą i to bardzo pozytywnie!

Dlaczego warto pić wodę z kiszonych ogórków?

Nie zawiera ona cukru ani tłuszczu, dlatego jest świetnym napojem dla sportowców oraz osób będących na diecie. Posiada wiele cennych właściwości. Regularne spożycie wspomaga walkę z nadprogramowymi kilogramami.

Bogactwo przeciwutleniaczy pomaga opóźnić procesy starzenia a także chroni przed wieloma chorobami. Dostarcza witaminy takie jak witamina A, C oraz E. Ponadto pomaga w zwalczaniu wolnych rodników.

Jako iż woda z ogórków jest napojem fermentowanym, możemy mieć pewność, ze pijąc ją dostarczamy sobie zdrowe kultury bakterii. Ma to niezwykle pozytywny wpływ na florę bakteryjną organizmu, zwłaszcza jelit i żołądka.

Zawarty w składzie ocet pomaga zwalczyć nieświeży oddech, może więc pomagać osobom cierpiącym z powodu halitozy. Napój jest zalecany cukrzykom, zwłaszcza zmagającym się z cukrzycą typu 2, pomaga bowiem kontrolować poziom cukry we krwi.

Obecne w wodzie mikroelementy takie jak choćby sód, powodują, że może ona z powodzeniem pełnić rolę napoju izotonicznego. Nie tylko nawadnia ale też dostarcza witamin. Dodatkowo jej picie pomaga w zapobieganiu przykrym skurczom mięśni po wysiłku.

Jak widać ten zdrowy i łatwo dostępny napój może z powodzeniem zastąpić gotowe napoje izotoniczne dostępne w sklepach.

error: Treść zabezpieczona !!