Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch: Ciasto snickers bez pieczenia.
Kto z nas nie kocha klasycznych batoników z karmelem i orzechami, oblanych czekoladą? Ciasto inspirowane tym przysmakiem możemy przygotować w domu.
Sprawmy rozkoszną przyjemność sobie i innym. Niepotrzebny jest nawet piekarnik!
Robimy krem
Potrzebne składniki:
- 400 ml śmietany kremówki,
- 220 g skondensowanego mleka słodzonego,
- 125 g twarogu,
- 270 g zmielonych orzeszków ziemnych.
Śmietanę ubijamy w wysokiej misce na puszystą masę. Ubijamy dalej i jednocześnie dodajemy do niej mleko skondensowane. To samo robimy z twarogiem.
Nadal jeszcze trochę ubijamy. Gdy masa będzie jednolita, łączymy ją z orzechami, następnie odkładamy do lodówki.
Robimy spód
Potrzebne składniki:
- 80 g masła,
- 70 ml śmietany kremówki,
- 470 g zmielonych herbatników,
- 4 łyżki kakao.
Masło i śmietanę podgrzewamy w rondelku – do momentu uzyskania jednolitej masy bez grudek. W międzyczasie łączymy zmielone herbatniki z kakaowym proszkiem. Masło ze śmietaną wlewamy do suchych produktów.