Już nigdy nie będziesz się wahać, co zjeść na szybki obiad: Przepisy na dobre sosy, które możesz przygotować nawet z zamkniętymi oczami.

Doskonałe przepisy na super szybkie sosy, które można podawać z mięsem, makaronem, knedlami lub zwykłymi ziemniakami. To zależy od Ciebie.

Błyskawiczny sos grochowy

Składniki:

  • olej
  • 1 cebula
  • 500 g piersi z kurczaka (pokrojonej na kawałki) – można ją również zrobić z udek kurczaka
  • 1-2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • Papryka czerwona mielona, ​​Pieprz czarny mielony, Zioła prowansalskie
  • 1 łyżka musztardy (zamiast ketchupu można dodać pokrojone pomidory)
  • 1 łyżka ketchupu
  • Mrożony lub konserwowy groszek
  • 1 wtopiony w rękaw Bambino
  • Opcjonalnie: ser do posypania
  • Dodatki: ryż słowacki, makaron, ryż, ziemniaki…
  • Woda lub bulion do podlewania

Przygotowanie:

Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, gdy się zarumieni, dodajemy pierś z kurczaka (soloną), odstawiamy do zaparzenia i dodajemy paprykę, mielony czarny pieprz, przeciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, musztardę i ketchup – mieszamy.

Na koniec dodać groszek, zalać wodą i chwilę dusić. Na koniec wciśnij ser do osłonki i pozwól mu dobrze bulgotać – ser ładnie się skurczy i zgęstnieje. Możemy podawać, jest gotowe bardzo szybko i smakuje fantastycznie. Możesz wybrać przystawkę według własnego gustu.

Sos brokułowy

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 kawałki piersi z kurczaka
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • Oregano
  • bita śmietana
  • 3-4 sery topione
  • twardy ser
  • Brokuły na parze
  • dowolny makaron

Przygotowanie:

Podsmaż jedną dużą cebulę na patelni. W międzyczasie posolić i popieprzyć kurczaka i odstawić na chwilę. Następnie smażymy boczek na gorącym oleju, zalewamy śmietaną, doprawiamy i mieszamy z roztopionym serem (mieszamy do zgęstnienia sosu).
W międzyczasie zetrzyj twardy ser i dodaj twardy ser w zależności od tego jak gęsty będzie sos. Jeśli jest rzadki, dodaj więcej sera, jeśli gęsty, dodaj mniej, a resztę zostaw do dekoracji. Na koniec dodaj ugotowane na parze brokuły, pokrojone na małe różyczki, delikatnie wymieszaj i gotowe. Podawać z makaronem lub innym dodatkiem.

15-minutowy sos pomidorowy

Składniki:

  • 1 cebula
  • 40 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • Sól
  • 7 sztuk całego czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 ząbek
  • 10 całe ziele angielskie
  • tymianek
  • ok. 1 l bulionu – lub wody z bulionem
  • 1300 ml bulionu lub wody

Przygotowanie:

Rozpuść masło i olej w rondlu i podsmaż cebulę w tej mieszance. W czasie gdy cebula się smaży dodajemy do garnka przyprawy, które nadają nam piękny aromat. Następnie oprószamy mąką i mieszamy lekką zasmażkę. Następnie dodajemy również przecier pomidorowy i krótko wszystko smażymy cały czas mieszając – straci to kwaskowatość przecieru.

Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj cukier, sól i zagotuj sos pomidorowy. Gotuj przez około 10 minut, w trakcie gotowania dodaj sól lub posłodź wedle uznania. Odcedź sos i podawaj. Podajemy z mięsem, z knedlami, z ciastami lub jak lubimy. Sos jest naprawdę pyszny!

Minutowy sos z cukinii do spaghetti

Składniki:

  • Makaron do smaku lub gnocchi ugotowane według przepisu
  • 3 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • 50 g tartego sera
  • 1 bambino (lub inny ser topiony w osłonce)
  • Śmietana do zmiękczenia (ilość do smaku, daję ¾ słoiczka, można też użyć słodkiej śmietany lub bitej śmietany)
  • Do smaku – bulion warzywny bez glutaminy lub sól, bazylia, oregano)

Przygotowanie:

Cukinie umyj i zetrzyj na tarce – cukinię obrałam, bo miałam starsze warzywa, ale jeśli są świeże to nie trzeba ich obierać – sos będzie zielonkawy. Podsmaż posiekaną cebulę na oliwie z oliwek, aż się zeszkli, dodaj cukinię i smaż, aż cukinia zmięknie. Młoda cuekta puści dużo soku, jeśli soku będzie za mało, można dodać trochę wody lub bulionu.

Dodać bulion warzywny (bez glutaminianu) i przyprawy do smaku. Pod koniec dodać rozgniecione ząbki czosnku, serek i bambino – rozpuścić. Na koniec dodaj kwaśną śmietanę (lub słodką) i możesz ją wymieszać lub zostawić w spokoju. Do sosu dodać makaron, wymieszać, można też dodać kawałki szynki drobiowej lub mięso z kurczaka.

Udekoruj pietruszką. To bardzo uniwersalny przepis, można dodać więcej rodzajów sera, masła lub poeksperymentować z przyprawami – gałka muszkatołowa bardzo dobrze smakuje w sosie. To zależy od Ciebie, po prostu smakuj i dopracowuj zgodnie ze swoim gustem. My preferujemy wersję ze śmietaną.

7-minutowy sos serowy

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 200 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 150 g boczku
  • 2 osłonki sera topionego
  • 250 ml mleka
  • Śmietana do ubijania (ok. 50-100 ml)
  • 100 g startego twardego sera

Opcjonalnie:

  • Mała puszka kukurydzy
  • Pietruszka

Przygotowanie:

Na patelni roztapiamy masło i olej i podsmażamy cebulę. Dodaj boczek i szynkę i smaż przez około 5 minut. Następnie wlej mleko, dodaj ser i mieszaj, aż ser się rozpuści. Następnie do masy dodajemy roztopiony ser, doprawiamy solą i ulubionymi przyprawami.

Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj śmietanę, a gdy mieszanina zacznie się gotować, zdejmij z ognia. Sos jest rzadszy i można go zagęścić zwykłą mąką.

error: Treść zabezpieczona !!