Palce lizać. Postaw ją obok mięsa lub ryb – Legendarna sałatka świąteczna.

Sałatka jest jedną z podstawowych rzeczy znajdujących się na świątecznym stole.

Może być jedzona sama, jak i w towarzystwie mięs czy ryb. Sałatka, którą chcę wam dzisiaj pokazać, jest lżejsza od popularnych sałatek na bazie majonezu. Dodatkowo jej przygotowanie jest bardzo szybkie i łatwe. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! 

Do przygotowania sałatki potrzebujemy:

  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • ½ ugotowanego selera (pokrojonego w kostkę)
  • 1 jogurt naturalny 
  • 1 kwaśną śmietanę
  • 1 kawałek cebuli 
  • 30g marchewki z groszkiem
  • 30g ogórków
  • sól
  • zmielony pieprz czarny
  • miód
  • sok z cytryny 

Przygotowanie jest wyjątkowo proste:

Na początku kroimy w paski cebulę i gotujemy ją z wodą (można pominąć).

Ogórki kroimy w kółka. Marchewkę z groszkiem odcedzamy i wkładamy do miski wraz z odsączoną cebulą i ogórkiem. Później dodajemy pokrojony seler i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec kroimy jajka i mieszamy razem z resztą składników. 

Jogurt musimy wymieszać ze śmietaną, aby podkręcić smak sałatki, możemy dodać również sok z cytryny i miód. Całość mieszamy i dodajemy do sałatki. Gdyby brakowało nam jakiś przypraw – śmiało możemy solić i pieprzyć według własnych upodobań! 

Taka sałatka jest lekka i bardzo smaczna! U nas zrobiła furorę na świątecznym stole, mam nadzieję, że sprawdzi się także u Ciebie. 

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!