Warto mieć je w domu: Te niebiańskie nasiona pomogą Ci w chorobach – nie przegap okazji na ich posiadanie.

Z ponad 100 bioaktywnymi składnikami, naturalna medycyna jest dostępna, niedroga i łatwa do przygotowania dla każdego. Postępuj zgodnie z tymi wskazówkami, a nie spotka cię zbanowanie.

Warto mieć taki składnik zawsze pod ręką w domu.

Czy słyszałeś kiedyś o czarnuszce jako składniku? Można ją nabyć w sklepie spożywczym. Na przykład, często nabywam ją w aptece. Warto zauważyć, że to nie jest tylko zwykła przyprawa do potraw. Wręcz przeciwnie, czarnuszka ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie.

Istotną cechą jest obecność gorzkiej nigeliny, która łagodzi skurcze (mimowolne skurcze mięśni) oskrzeli, co jest bardzo pomocne przy uciążliwym kaszlu – działa na nawilżenie. Ta wyjątkowa nigelina nie występuje w innych olejach z nasion.

Wzmacniając układ odpornościowy, czarnuszka jest również odpowiednia jako profilaktyka w sezonie grypowym. Łagodzi objawy alergii, skutecznie łagodzi objawy napadów astmy i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Korzystnie wpływa na migreny, stany depresyjne, nerwowość.

Stabilizuje ciśnienie krwi, a jeśli poziom cholesterolu jest nieprawidłowy, olej z czarnuszki pomoże go skorygować. Jest bardzo skuteczny jako leczenie wspomagające we wszystkich typach chorób onkologicznych (nowotwory) i HIV, a także pomaga w leczeniu cukrzycy.

W połączeniu z inną niezwykłą substancją, tymoquinonem, tworzy współpracę, której nie znajdziesz w żadnej innej roślinie. Tymochinon jest wyjątkowo silnym przeciwutleniaczem, co sprawia, że czarnuszka działa również na choroby sercowo-naczyniowe i neurodegeneracyjne.

Składniki:

  • czarnuszka – 5 łyżek
  • oliwa z oliwek – 200 ml

Przygotowanie:

Do młynka wrzuć czarnuszkę i zmiel na proszek.

W garnku to umieść i zalej oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszaj, a następnie przygotuj garnek z wodą.

Nad tym garnkiem umieść miskę z mieszanką czarnuszki i oleju. Powoli podgrzewaj wodę w garnku. Przez 45 minut gotuj na bardzo małym ogniu, aby wydobyć olejki eteryczne z czarnuszki.

Mieszanka olejów jest gotowa po upływie 45 minut. Wlej ją do szklanego słoika po dżemie.

Czarnuszka pomaga w przypadku wielu chorób, takich jak:

  • łuszczyca
  • podwyższone ciśnienie krwi
  • zapalenie zatok
  • infekcje bakteryjne, grzybicze i pasożytnicze
  • choroby wątroby
  • astma
  • reumatyzm
  • cukrzyca
  • zapalenie oskrzeli
  • zapalenie płuc
  • kandydoza
  • choroby wątroby

Olej z czarnuszki posiada idealny skład chemiczny, obejmujący ponad 100 substancji aktywnych, które się wzajemnie uzupełniają. W skład oleju z czarnuszki wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy B1, B2, B6, C, E oraz gorzka substancja – nigelina.

Przechowuj olej w lodówce. Zaleca się jego stosowanie w stanach ostrych i przewlekłych, a także profilaktycznie. Spożywaj 1 łyżkę stołową dziennie na 15 minut przed posiłkiem. Jeśli olej wyda się gorzki, popij go sokiem pomarańczowym.

Życzymy dużo zdrowia!

error: Treść zabezpieczona !!