Rolada z całego schabu i boczku sprawiła, że rodzina kompletnie oszalała.
Masz trudności z wyborem potrawy na specjalną okazję? Oto niecodzienny przepis na smakowitą roladę mięsną z niezwykłymi dodatkami.

Składniki:
- 600 g pieczarek
- 100 g rodzynek
- 100 g wędzonej szynki
- Plastry boczku
- 2 cebule
- 2 kg schabu
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchew
Marynata:
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- Sok z 1/2 pomarańczy
- Sok z 1/2 cytryny
- 200 g sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- Sól do smaku
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka pieprzu
Dodatki:
- 250 ml białego wina musującego
- 250 ml wody
- Ilość ziemniaków według potrzeb
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 cebule
- Oliwa z oliwek do smaku
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę łącząc składniki: czosnek, tymianek, natkę pietruszki, soki owocowe oraz oliwę z oliwek. Dodaj przyprawy i sos sojowy.

Rozetnij schab wzdłuż na pół.

Posmaruj 1/3 marynaty na schabie i rozsmaruj.

Zwiń schab w roladę.

Resztą marynaty pokryj wierzch schabu.

Chłodź przez 4 godziny w lodówce.

Przygotuj farsz: podsmaż pokrojone warzywa – czosnek, cebulę, pieczarki, oraz marchew.

Następnie dodaj szynkę wędzoną.

Na schabie rozłóż plastry boczku i na to nałóż przygotowany farsz.

Na koniec posyp rodzynkami i zwiń roladę.

Aby rolada się nie rozwalała zwiąż ją sznurkiem.

Dopraw pokrojone ziemniaki i cebulę. Wyłóż je na blasze a na środku połóż schab.

Roladę posmaruj marynatą a ziemniaki polej oliwą, winem oraz wodą. Piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Podawaj roladę z sosem przygotowanym z pozostałości po pieczeniu, cebuli oraz mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie.
