Bez jajek i chemii: Z 2 litrów mleka mam 1 kg pysznego sera. Ten pyszny, zdrowy ser kocha cała moja rodzina.
Pyszny, domowy ser, w typie serka feta.
Do jego przyrządzenia potrzebujesz jedynie czterech składników. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do sałatki bądź pieczywa.

Składniki:
- 2 litry mleka
- 400 gram kwaśnej śmietany lub 200 gram kefiru (jeśli chcesz, by ser był bardziej miękki)
- 6 jajek
- Szczypta soli
Przygotowanie:
W garnku połącz ze sobą mleko oraz sól i zagotuj. Jajka roztrzep w osobnym naczyniu, a gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj je do garnka.
Dolej kwaśną śmietanę i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie powinna zacząć wytwarzać się serwatka. Zdejmik garnek z palnika.

Przygotuj durszlak wyłożony gazą i wlej do niego zawartość garnka. Gaza służy zapewnieniu dodatkowej pomocy przy odcedzaniu.
Odcedź całą masę. Na górę połóż świeżą gazę i dociśnij dokładnie aby resztki mleka spłynęły. Po ostygnięciu sera włóż go do lodówki.