Lepiej zrób więcej słoików, bo znika szybko z domowych zapasów. Ta cukinia marynowana zaskakuje pysznym smakiem.

Koniec lata to czas, gdy plony z ogródka zamykamy w słoikach. Chwile, które poświęcamy temu zadaniu docenimy w dni chłodne, gdy będziemy mogli podać do posiłku własne przetwory.

Mimo, iż do tej pory prym wiodły ogórki czy papryka, coraz częściej marynujemy inne warzywa. Nową królową jesieni jest cukinia. Pośród wielu przepisów chcę Ci polecić wyjątkowy: cukinia marynowana z sosem pomidorowym.

Marynata użyta do tego przetworu nada cukinii lekko pikantny smak ale nie pozbawi warzywa chrupkości. Postępując według tych wytycznych wykonasz pyszną przekąskę, a prostota jej wykonania sprawi, że receptura ta na stałe zagości w Twoim domu.

Z podanych niżej składników wystarczy na wypełnienie czterech słoików po pół litra każdy. Jeśli chcesz wykonać ich więcej, zwiększ proporcje w zależności od potrzeb.

Składniki na marynowaną cukinię w sosie pomidorowym:

  • 1,5 kg cukinii
  • 800 ml wody
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki stołowe octu
  • 30 g soli
  • 75 g cukru białego
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście czarnej porzeczki i 4 liście wiśni
  •  12 sztuk ziaren ziela angielskiego
  • 1 papryczka chilli i koperek

Przygotowanie:

Przygotuj sobie wcześniej, w miseczkach wszystkie składniki. Cukinię umyj, i dokładnie osusz. Pokrój w około 8 centymetrowe paski (słupki).

Do poszczególnych słoików wsadź ząbek czosnku, gałązkę zielonego koperku, po jednym liściu czarnej porzeczki i wiśni oraz po trzy ziarna ziela angielskiego. Na koniec wsadź do słoików niezbyt dużo pokrojonej papryczki chili.

Do tak przygotowanych słoików wkładaj cukinię, aż wykorzystasz każde wolne miejsce. Tak przygotowane warzywa zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. 

W garnku zagotuj 800 ml wody, dodaj sól i cukier. Następnie przecier i musztardę w proszku.

Całość pogotuj chwilę. Następnie odlej wodę ze słoików, i do każdego dodaj jedną łyżkę solową octu. Całość zalej przygotowaną, gorącą marynatą.

Zakręć mocno słoiki i odstaw do góry dnem. Aby opóźnić ich stygnięcie, możesz też owinąć je ścierką lub małym kocem.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!