Oto przepis, który Cię zaskoczy. Nie jesteś miłośnikiem ziemniaków lub znudziło Ci się podawanie ich w tradycyjnej formie.
Każdy marzy o tym, by zjeść pyszne i szybkie dania, dlatego też ziemniaki-po-egipsku są świetnym wyborem.
Warto też dodać, że danie to jest niezwykle sycące, smaczne oaz zaspokoi gusta nawet najbardziej wymagających domowników, czy gości.

Składniki:
- 2 łyżeczki oleju,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany,
- 1 kg ziemniaków,
- sól, pieprz
- 500g mięsa mielonego,
- ser do posypania,
- 200ml soku pomidorowego lub 1 mały przecier pomidorowy.
- 2 duże cebule pokrojone w kółka.
Przygotowanie:
Blachę do pieczenia posmaruj jedną łyżeczką oleju, a następnie ziemniaki obierz i pokrój w cienkie kółka. Tak pokrojone ziemniaki ułóż jako pierwszą warstwę na blaszce. Można od razu posolić. Równomiernie rozłóż mięso na ziemniakach i połóż na to wszystko cebulę. Ponownie wszystko dopraw i połóż kolejną warstwę ziemniaków.

Całość dania zalej sosem lub koncentratem pomidorowym, który jest zmieszany ze śmietaną. Na koniec wszystko jeszcze raz trzeba doprawić i skropić oliwą. Tak przygotowane danie wsadzić do piekarnika, który jest nagrzany do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut.
