Szybki i sprawdzony sposób na deser w przypadku niezapowiedzianych gości. Przepis.
„Mamy coś słodkiego do kawy”, często możemy usłyszeć to zdanie.
Aby przyjemnie zaskoczyć domowników przygotuj pyszny i szybki deser bez pieczenia. Można go wykonać w pojedynczych pucharkach, na blaszce czy w misce.

Składniki:
- 300g mleka skondensowanego
- 500g śmietanki kremówki (30 lub 36%)
- 150ml wody
- 1 opakowanie żelatyny
- Kawa, ciastka maślane – opcjonalnie
Do dekoracji
- 250g śmietanki kremówki (30 lub 36%)
- 1 tabliczka ulubionej czekolady
Przygotowanie:
Przygotuj miskę lub pucharki w zależności w czym będziesz wykonywać deser. Na dnie ułóż warstwę herbatników lub biszkoptów uprzednio namoczonych w kawie. Jeżeli deser mają jeść dzieci ciastka można namoczyć w mleku lub kakao. Przygotuj krem. Żelatyny przygotuj według opisu na opakowaniu.

Śmietankę kremówkę ubij razem z mlekiem skondensowanym. Rozpuszczoną i delikatnie przestudzoną żelatynę dodaj do kremu. Ciepła może przyczynić się do powstania grudek lub spowodować zwarzenie kremu. Krem nałóż na warstwę przygotowanych ciastek. Możesz także wykonać deser bez spodu z ciastek.

Krem polej polewą z czekolady. Śmietankę kremówkę delikatnie podgrzej i dodaj do niej połamaną czekoladę. Mieszaj i poczekaj aż cała się rozpuści. Tak przygotowaną polewą polej deser. Polewą ładnie stwardnieje na kremie. Jeżeli chcesz przyspieszyć proces robienia polewy możesz skorzystać z kuchenki mikrofalowej.
