Szybki i sprawdzony sposób na deser w przypadku niezapowiedzianych gości. Przepis.

„Mamy coś słodkiego do kawy”, często możemy usłyszeć to zdanie.

Aby przyjemnie zaskoczyć domowników przygotuj pyszny i szybki deser bez pieczenia. Można go wykonać w pojedynczych pucharkach, na blaszce czy w misce.

Składniki:

  • 300g mleka skondensowanego
  • 500g śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • 150ml wody
  • 1 opakowanie żelatyny
  • Kawa, ciastka maślane – opcjonalnie

Do dekoracji

  • 250g śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • 1 tabliczka ulubionej czekolady

Przygotowanie:

Przygotuj miskę lub pucharki w zależności w czym będziesz wykonywać deser. Na dnie ułóż warstwę herbatników lub biszkoptów uprzednio namoczonych w kawie. Jeżeli deser mają jeść dzieci ciastka można namoczyć w mleku lub kakao. Przygotuj krem. Żelatyny przygotuj według opisu na opakowaniu.

Śmietankę kremówkę ubij razem z mlekiem skondensowanym. Rozpuszczoną i delikatnie przestudzoną żelatynę dodaj do kremu. Ciepła może przyczynić się do powstania grudek lub spowodować zwarzenie kremu. Krem nałóż na warstwę przygotowanych ciastek. Możesz także wykonać deser bez spodu z ciastek.

Krem polej polewą z czekolady. Śmietankę kremówkę delikatnie podgrzej i dodaj do niej połamaną czekoladę. Mieszaj i poczekaj aż cała się rozpuści. Tak przygotowaną polewą polej deser. Polewą ładnie stwardnieje na kremie. Jeżeli chcesz przyspieszyć proces robienia polewy możesz skorzystać z kuchenki mikrofalowej.

Deser podawaj na codzień i od święta. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!