Moment i gotowe. Bardzo smaczne ciasto jajeczne z cebulką – często gości na moim stole.

Bardzo smaczne ciasto jajeczne z zieloną cebulką. Mięciutkie w środku i chrupiące z wierzchu.

Łatwe i szybkie w przygotowaniu, doskonałe na obiad lub kolację, ale też jako dodatek do drugiego śniadania czy przekąska na lunch.

Do ciasta będziesz potrzebować:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g świeżego, zimnego masła
  • 1 żółtko z jajka klasy M
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 g soli kuchennej
  • 2 łyżki zimnej wody

Do głębokiej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól i sodę oczyszczoną, wszystko dobrze wymieszaj. Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj do suchych składników i zagnieć na tzw. okruchy. Dolej dwie łyżki zimnej wody i żółtko. Zagnieć szybko kruche ciasto. Uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą lub włóż do plastikowej torebki, przez minimum godzinę trzymaj w lodówce. W tym czasie przygotuj nadzienie.

Składniki na farsz:

  • 2 średnie jajka
  • 1 duży pęczek szczypiorku
  • 2 sztuki ulubionego serka topionego

Serki topione włóż do zamrażarki. Jajka kurze ugotuj na twardo. Po schłodzeniu obierz, pokrój w małą kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Szczypiorek dokładnie opłucz, wysusz, posiekaj i wymieszaj z jajkami. Z lodówki wyciągnij ciasto, ułóż na stolnicy i rozwałkuj tak, by powstało koło o średnicy około 32 cm. Ułóż na dnie wysmarowanej masłem formy o średnicy 26 cm, wylep też nim boki.

Na spodzie zrób dziurki za pomocą widelca. Schłodzone serki topione wyjmij z chłodziarki, zetrzyj na tarce i posyp nimi spód ciasta. Na wierzch serka wysyp równomiernie jajka z zieloną cebulką. Polej sosem z poniżej podanych składników.

Składniki na sos do farszu:

  • 4 średnie jajka
  • 2 łyżki śmietany, ewentualnie tłustego mleka
  • sól, pieprz, mielona czerwona papryka, inne przyprawy wedle uznania

Jajka wbij do miski, roztrzep widelcem. Dodaj śmietanę lub mleko oraz przyprawy do smaku. Możesz w tym miejscu poeksperymentować i doprawić całość wedle uznania i preferencji. Wszystko wymieszaj rózgą kuchenną do powstania jednolitej masy. Zalej tak przygotowanymi jajkami swoje ciasto.

Piekarnik ustaw na 200 stopni. Włącz termoobieg. Do rozgrzanego pieca wsadź formę z ciastem. Zapiekaj przez około 30 min. Jeśli zbyt szybko się zarumieni, przykryj folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Podawaj ciepłe lub schłodzone. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!