Goście chwalą i proszą o więcej. Przepyszne ciasto maślane z jabłkami wychodzi z tego przepisu.
Któż z nas nie zachwyca się ciastem z jabłkami. Wydawać by się mogło, że pieczenie to wielka sztuka.
Udowodnię Wam, że tak nie jest, a ciasto, które sami upieczecie będzie wyjątkowe i zachwyci każde podniebienie. Do wykonania ciasta użyjemy masła, co sprawi, że nasz wypiek będzie rozpływał się w ustach.
Produkty na ciasto:
- masło – 250 g
- cukier – 250 g (można dać trochę mniej)
- cukier waniliowy
- jajka – 4 szt
- sól – 0,5 łyżeczki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- mąka pszenna – 300 g
- Dodatkowo:
- jabłka – 1 kg
- sok z cytryny – 2 łyżki
- cynamon – 1 łyżeczka
- cukier puder – do posypania
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie zmieniły koloru.

Mieszamy łyżką. Włączamy piekarnik, aby się powoli nagrzewał i przystępujemy do wykonania ciasta. Miękkie masło, wcześniej wyjęte z lodówki ucieramy np. mikserem, po chwili dodajemy cukry i sól i ucieramy dalej.

Po uzyskaniu gładkiej masy wbijamy po jednym jajku i nadal wyrabiamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy. Łączymy składniki ciasta mikserem, bądź łyżką.

Na koniec dodajemy do ciasta jabłka ( jak ktoś lubi cynamon może go wymieszać z jabłkami) i mieszamy. Wykładamy na blachę pokrytą pergaminem.
