Wspaniały chleb z patelni w zaledwie kilka minut. Jest tak pyszny, że robię go 3 razy w tygodniu.

Ten chleb jest szybki i pyszny. Ten przepis sprawi, że przestaniesz kupować chleb w piekarni.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży, opcjonalnie 5 g drożdży suchych
  • 300 ml wody
  • 10 g soli
  • Olej na patelnię

Przygotowanie:

Połącz wszystkie składniki (oprócz oleju) w misce i zagnieć ciasto. Mieszaj wszystko razem, aż uzyskasz jednolitą masę.

Podziel ciasto na dwie części i pozostaw na 30 minut.

Po tym czasie przygotuj patelnię. Rozgrzać olej i włożyć jedną porcję ciasta. Przykryj ją i piecz z drugiej strony przez 12-15 minut.

Całość powinna być pieczona na umiarkowanym ogniu.

Posmaruj masłem wierzch chleba na patelni.

Odwróć ciasto do góry nogami, aby móc upiec chleb w drugą stronę.

Upewnij się, że cały chleb jest przykryty.

Po upływie ustawionego czasu (ok. 12-15 minut z każdej strony) wyjmij chleb z patelni.

Pozwól chlebowi ostygnąć przez kilka minut. Chleb można jeść, gdy jest jeszcze ciepły.

error: Treść zabezpieczona !!