Chociaż wybór owoców w zimie może być ograniczony, nasze kuchenne triki pozwolą Ci cieszyć się smakiem malin, truskawek, jagód czy winogron nawet w najchłodniejszych miesiącach! Czy jest coś lepszego niż kolorowe, słodkie i zdrowe desery oraz sałatki pełne smaku lata w środku zimy?
Odpowiedź brzmi: nie ma. A najlepsze jest to, że nawet w naszym chłodnym klimacie możemy zabrać smak lata do naszej zimowej kuchni. Nasz przepis na zimowe winogrona to absolutny must-have dla każdego owocowego smakosza!
Przygotowanie na zimę tych owoców to pestka! Białe, niebieskie, z pestkami czy bez – wybierz według własnego gustu. Wszystko, czego potrzebujesz, to winogrona, cukier, trochę cytryny (tylko jeśli winogrona są zbyt słodkie) i woda.
Zacznij od dokładnego umycia winogron pod bieżącą wodą. Usuń łodygi i upchnij oczyszczone winogrona do słoików (pamiętaj, aby wcześniej je dokładnie wymyć i osuszyć).
Dodaj do każdego słoika łyżkę cukru i uzupełnij wolne miejsce wodą o temperaturze pokojowej. Jeżeli winogrona są zbyt słodkie, dodaj odrobinę cytryny.
Na dnie dużego garnka połóż ręcznik i umieść w nim słoiki, tak aby nie przylegały do siebie. Nałoż pokrywki (ale nie przykręcaj ich jeszcze) i zacznij gotować. Po 15 minutach gotowania, wyjmij słoiki, dokręć pokrywki i postaw do góry nogami.
Po ostygnięciu przechowuj słoiki w spiżarni, gdzie będą czekać na jesień czy zimę, aby przypomnieć Ci smak lata.