Szybko i smacznie: Zaskoczę Cie tym przepisem. Te tureckie bułeczki to prawdziwy hit w mojej kuchni.

Tureckie bułeczki to prawdziwy przysmak z Anatolii.

Są tam dostępne na prawie każdym straganie, w każdym sklepie, ale także i każda gospodyni domowa wie, jak takie bułeczki się wypieka. Mają chrupiącą skórkę i są puszyste wewnątrz.

Jest to wspaniała przekąska na śniadanie czy na lunch, a uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Poniżej prezentuje swój przepis na te bułeczki, które w dodatku przyrządzimy na patelni.

Do sporządzenia bułeczek będziemy potrzebowali:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 240 ml mleka
  • 10 g koperku
  • 1 łyżeczka soli

Drożdże zalej 150 ml oleju słonecznikowego. Dodaj mleko i sól i wszystko wymieszaj.

Do mieszanki dodawaj stopniowo mąkę i zagniataj miękkie ciasto. Przykryj i odstaw, aby urosło. Ciasto wyjmij z miski i ugnieć na blacie. Podziel na 8 części, z których będziesz formować owalne bułeczki.

Weź jedną część, ugnieć i wyłóż na nasmarowaną olejem patelnię. Jeżeli ci się zmieści, możesz wyłożyć dwie, albo trzy. Poczekaj chwilę aż urosną.

Patelnię umieść na małym ogniu i przykryj pokrywką. Bułeczki piecz, aż się zrumienią od spodu, potem przewróć i smaż z drugiej strony. Zdejmij patelnię z ognia i wyłóż bułeczki na talerz. Posmaruj je olejem słonecznikowym i posyp koperkiem.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!