Szybko i smacznie: Zaskoczę Cie tym przepisem. Te tureckie bułeczki to prawdziwy hit w mojej kuchni.
Tureckie bułeczki to prawdziwy przysmak z Anatolii.
Są tam dostępne na prawie każdym straganie, w każdym sklepie, ale także i każda gospodyni domowa wie, jak takie bułeczki się wypieka. Mają chrupiącą skórkę i są puszyste wewnątrz.

Jest to wspaniała przekąska na śniadanie czy na lunch, a uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Poniżej prezentuje swój przepis na te bułeczki, które w dodatku przyrządzimy na patelni.
Do sporządzenia bułeczek będziemy potrzebowali:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 200 ml oleju słonecznikowego
- 240 ml mleka
- 10 g koperku
- 1 łyżeczka soli
Drożdże zalej 150 ml oleju słonecznikowego. Dodaj mleko i sól i wszystko wymieszaj.

Do mieszanki dodawaj stopniowo mąkę i zagniataj miękkie ciasto. Przykryj i odstaw, aby urosło. Ciasto wyjmij z miski i ugnieć na blacie. Podziel na 8 części, z których będziesz formować owalne bułeczki.

Weź jedną część, ugnieć i wyłóż na nasmarowaną olejem patelnię. Jeżeli ci się zmieści, możesz wyłożyć dwie, albo trzy. Poczekaj chwilę aż urosną.

Patelnię umieść na małym ogniu i przykryj pokrywką. Bułeczki piecz, aż się zrumienią od spodu, potem przewróć i smaż z drugiej strony. Zdejmij patelnię z ognia i wyłóż bułeczki na talerz. Posmaruj je olejem słonecznikowym i posyp koperkiem.