Są tam dostępne na prawie każdym straganie, w każdym sklepie, ale także i każda gospodyni domowa wie, jak takie bułeczki się wypieka. Mają chrupiącą skórkę i są puszyste wewnątrz.
Jest to wspaniała przekąska na śniadanie czy na lunch, a uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Poniżej prezentuje swój przepis na te bułeczki, które w dodatku przyrządzimy na patelni.
Drożdże zalej 150 ml oleju słonecznikowego. Dodaj mleko i sól i wszystko wymieszaj.
Do mieszanki dodawaj stopniowo mąkę i zagniataj miękkie ciasto. Przykryj i odstaw, aby urosło. Ciasto wyjmij z miski i ugnieć na blacie. Podziel na 8 części, z których będziesz formować owalne bułeczki.
Weź jedną część, ugnieć i wyłóż na nasmarowaną olejem patelnię. Jeżeli ci się zmieści, możesz wyłożyć dwie, albo trzy. Poczekaj chwilę aż urosną.
Patelnię umieść na małym ogniu i przykryj pokrywką. Bułeczki piecz, aż się zrumienią od spodu, potem przewróć i smaż z drugiej strony. Zdejmij patelnię z ognia i wyłóż bułeczki na talerz. Posmaruj je olejem słonecznikowym i posyp koperkiem.