Będziesz zdumiony tym, co robi dla Twojego organizmu: Powiedz to każdemu, kto uważa, że boczek nie jest zdrowy.

Nasi dziadkowie spożywali znacznie więcej boczku wieprzowego niż my i nie cierpieli na wiele chorób i problemów zdrowotnych, które nękają dzisiejszych ludzi.

W ogóle nie jest szkodliwy dla zdrowia, wręcz przeciwnie. Oczywiście trzeba go spożywać w zdrowy sposób, ale możesz być zaskoczony, jakie korzyści przyniesie Ci ten tłusty przysmak .

Jakie są korzyści z boczku dla twojego zdrowia

  • wzmacnia system odpornościowy
  • zawiera kwasy tłuszczowe Omega 6, które chronią serce i pomagają obniżyć szkodliwy cholesterol
  • zawiera cenny kwas arachidonowy
  • optymalna ilość boczku wzmacnia ścianki i elastyczność naczyń krwionośnych, reguluje ciśnienie krwi i pozytywnie wpływa na drobne mięśnie
  • powinien być spożywany głównie przez palaczy, ponieważ zawiera selen, który zapobiega utlenianiu i niweluje negatywne skutki palenia na nasz organizm
  • zawiera witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B3

  • pochłania nadmiar alkoholu w organizmie i szybko obniża jego poziom
  • zawiera również kwas hialuronowy, który sprawdził się w  walce ze zmarszczkami
  • jeśli spożywasz boczek z umiarem (zalecana dawka to około 30 gramów) nie musisz się martwić o przybieranie na wadze, wręcz przeciwnie, ma to bardzo pozytywny wpływ na metabolizm

Jeśli kupujesz surowy boczek od rzeźnika, kup go ze skórą. Z reszty można zrobić doskonałe domowe skwarki i domowy smalec, który jest znacznie lepsza niż tłuszcze roślinne, na przykład do smażenia potraw .

Sekret najlepszych skwarek pod słońcem

Około 200 g słoniny  bez skóry pokroić w kostkę i wrzucić do ognia. Przy ciągłym mieszaniu pieczemy na ogniu, widzimy jak pachnąca maść wieprzowa jest stopniowo podgrzewana. Teraz niech się gotuje na płomieniu, aż zobaczysz pierwsze zarysy skwarek. Zajmuje to dużo czasu, więc wymaga trochę cierpliwości, ale motywacją będzie piękny zapach.

Gdy w płynie widzimy klarowne grysy, smalec pobieramy kadzią – starannie przechowujemy i używamy w domu. Teraz, gdy skwarki są pięknie brązowawe , ostrożnie dodaj do mieszanki kilka łyżek mleka . Dodajemy powoli, mleko zapobiega zagotowaniu mieszanki, a także sprawi, że skwarki będą lepsze, bardziej miękkie .

Lekko solimy, a teraz tylko odcedzamy, odkładamy smalec i nakładamy skwarki na chleb. Życzymy smacznego 🙂

error: Treść zabezpieczona !!