Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach: Przepis na bożonarodzeniowy Strudel.
Jeśli jeszcze nie przygotowałaś świątecznych wypieków to nadszedł ten czas! Mamy dla Ciebie klasyczny przepis na Strudel – wynik jest tego wart.
Składniki
-
- 200 g suszonych owoców
- 60 ml soku pomarańczowego
- 100 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 5 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 4 g cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1/4 skórki z pomarańczy
- 50 g kandyzowanych owoców
- 70 g migdałów
- szczypta imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu i kardamonu
- 125 g miękkiego twarogu
- 50 g roztopionego masła
- 40 g cukru pudru
Przygotowanie
Możesz wziąć dowolny suszony owoc. Ja do przepisu użyłam rodzynek, żurawinę i suszone morele. Trzeba je sparzyć wrzącą wodą, dokładnie wypłukać i osuszyć ręcznikiem. Suszone morele pokroić w kostkę.
Następnie zalej suszone owoce sokiem pomarańczowym i pozostaw na co najmniej kilka godzin, najlepiej na całą noc. Konieczne jest, aby owoce wchłonęły cały sok.
Migdały zalej wrzątkiem na 5 minut, aby łatwo je obrać. Po 5 minutach obierz orzechy. Następnie smaż na złoty kolor i posiekaj nożem.
Owoce kandyzowane pokrój w drobną kostkę.
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło ubijaj mikserem przez kilka minut na puszystą masę. Podczas ubijania dodaj do niego sól, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodaj jajko do masła i ubijaj przez kolejne 2 minuty. Na koniec dodaj twarożek i skórkę pomarańczową – ubijaj.
Mąkę mieszamy z przyprawami i przesiewamy na masę maślaną. Wszystko wymieszaj mikserem i wyrabiaj ciasto rękami. Powinno być gładkie i nie przyklejało się do dłoni. Dodaj do niego migdały, suszone i kandyzowane owoce.
Posyp blat roboczy mąką i rozciągnij ciasto na warstwę. W środku robimy zagłębienie wałkiem i zwijamy jedną stronę na drugą, ale nie do końca.
Przenieś strudel na pergamin i ułóż w formie. Kształt należy dopasować do wielkości ciasta, aby się nie rozwaliło. Pieczemy w 170 stopniach przez 50-60 minut.
Gorący upieczony strudel posmarować w połowie roztopionym masłem i posypać do połowy cukrem pudrem. A gdy trochę ostygnie, powtórz procedurę.