Szybki, prosty przepis przy którym się nie narobisz: Delikatny deser z bananem w miseczkach.
Mam przepis na wspaniały deser z kwaśnej śmietany, który jest tak delikatny jak lubiane przez wszystkich ptasie mleczko! Banany dodadzą mu słodkości i podkreślą jego smak. Możesz przygotować go w pojedynczych salaterkach deserowych bądź w blaszce do pieczenia ciasta.
Składniki:
- 500 ml kwaśnej śmietany
- 100 g cukru
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 banany
- 2 łyżki żelatyny
- 0,5 l wody
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, cały czas mieszając. Odczekaj, aż płyn osiągnie temperaturę pokojową.

Obierz banana i pokrój w kostkę, rozłóż w pucharkach do deserów.

Wymieszaj śmietanę z cukrem, ubij za pomocą miksera lub użyj blendera, stopniowo wlewaj do masy żelatynę. Otrzymany krem wlej do miseczek i włóż do lodówki, aż się zestali. Posyp wierzch startą czekoladą.
