Zaskoczę Cie tym przepisem: Wszyscy uwielbiają te tłuczone ziemniaki z czosnkiem. Od dziś tylko tak robię puree.
Pyszne pieczone ziemniaki z cebulą i czosnkiem – są chrupiące i delikatne w środku.

Składniki:
- Puree ziemniaczane – 600 g (ugotowane duszone ziemniaki)
- Jajka – 1 szt
- Czosnek – 4 ząbki
- Cebula – 230 g (1 duża cebula)
- Mąka – 1 – 2 łyżki
- Sól
- Pieprz
- Zioła
- Bułka tarta – opcjonalnie
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekaj i smaż na oleju na złoty kolor.

Ziemniaki ubij na miazgę, degustujemy. Dodaj zmiażdżony czosnek i smażoną cebulę. Wszystko dobrze wymieszaj i dodaj ubite jajko i mąkę.

Ugniataj na jednolitą masę.

Do mieszanki dodaj mąkę i wymieszaj.

Z mieszanki (mieszanina nie powinna być zbyt gęsta) za pomocą łyżki uformuj kule ziemniaczane na kartkę papieru wyłożoną olejem.

Posyp bułką tartą.

Piecz w 180-200 stopniach przez około 15-20 minut.
