Zakochasz się w nich od pierwszego spróbowania: Przepis na delikatne babeczki z cukinii.
Zawsze przygotowywałam cukinię z bardzo klasycznych i znanych wszystkim przepisów, dziś dzięki mojej koleżance poznałam zupełnie nowy i smaczny sposób na przyrządzenie tego warzywa!
Muffinki z cukinii to bardzo proste danie i do tego przygotowywane z niedrogich produktów! Nawet dzieci poradzą sobie z ich ugotowaniem! Są idealną przekąską, którą z łatwością możesz zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na piknik. Miękkie, pachnące i do tego nieziemsko pyszne!

BABECZKI Z CUKINII
SKŁADNIKI
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 3 jajka
- 300 g sera
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mąki
- 40 g ulubionych ziół
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Umyj pomidory i drobno posiekaj. W wygodnym pojemniku ubij jajka solą i pieprzem. Dodaj startą cukinię i dobrze wymieszaj. Dodaj również pomidory i ponownie wymieszaj. W osobnym pojemniku wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do ciasta.
Wszystko dobrze wymieszaj. Ser pokrój w drobną kostkę, również dodaj do ciasta. Możesz także posiekać ulubione zioła i dodać je do reszty składników, ponownie wmieszaj.

Posmaruj formy do muffinek olejem roślinnym i przelej do nich ciasto (do około połowy wysokości foremek). Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.