Połączenie standardowej szarlotki z przepysznym twarogiem – zaskoczy Cię niezmiernie. Nie dość, że wygląda apetycznie, to dokładnie tak samo smakuje!
Na ciasto:
Na nadzienie:
Przygotuj mikser. Masło ubijaj z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Przygotowane wcześniej jajka, sól i proszek do pieczenia dorzuć do masy i zmiksuj do połączenia składników. Następnie zacznij dodawać mąki – ale stopniowo na wolnych obrotach!
Zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. Uzyskaną masę, czyli ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 40 minut.
Gdy minie 40 minut, wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 2 w miarę równe części.
W tym czasie przygotuj sobie dużą blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkuj na cienki placek w kształcie formy. Wyłóż ją na formę i posyp po całości bułką tartą (dzięki temu jabłka nie przemoczą spodu)
Teraz możesz zabrać się do przygotowania przepysznego nadzienia z jabłek i twarogu. Jabłka umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do nich wanilie i cynamon. W osobnej misce wymieszaj twaróg ze śmietaną, cukrem i jajkiem.
Czas na wykładanie jabłek i twarogu na przygotowany wcześniej spód. Na zmianę wykładaj jabłka i twaróg tak aby powstał wzór szachownicy.
Drugą część ciasta przygotuj tak samo jak pierwszą i nałóż ja na nadzienie. Jeśli krawędzie ciasta będą za duże, dotnij je nożem.