Bardzo smaczny obiad, w którym się zakochasz: W restauracji poznałam ten przepis na wieprzowinę.

Przygotuj w domu pyszny obiad w postaci wyśmienitego pieczonego mięsa z serem i pieczonymi warzywami. Często robię ten przepis, bo moi bliscy bardzo go lubią.

Składniki:

  • 800 g wieprzowiny
  • 1 łyżka soli
  • zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka przyprawy do mięs

Do marynaty:

  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 200 ml wody
  • 1 cebula
  • zmielony czarny pieprz
  • 30 ml octu (6%)
  • papryka
  • pomidory
  • olej roślinny
  • oregano
  • 4 kawałki mozzarelli

Przygotowanie:

Pokrój wieprzowinę w grube plastry. W każdym plasterku robimy cięcie do około połowy grubości.

Do małej miski dodaj sól, czarny pieprz, przyprawy do mięsa. Wymieszać łyżką. Doprawić masą plastry mięsa, dodać do nacięcia i dobrze rozsmarować.

Do miski wsypać skrobię, dodać przecier pomidorowy, wodę i wymieszać łyżką. Włóż mięso do większej miski, zalej je mieszanką, przykryj folią. Marynować w lodówce na 3-4 godziny.

Do miski włożyć plastry cebuli, dodać przyprawy i ocet. Wymieszać łyżką i odstawić na 20 minut. Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki, zrobić krzyżyk w kształcie krzyża. Włożymy go w folię.

Warzywa oprószyć olejem, posolić i dodać oregano. Mięso wyjmujemy z marynaty, kładziemy na suchym talerzu. Umieść mozzarellę w nacięciu i polej ją olejem.

Połóż cebulę na wierzchu mięsa. Talerz z mięsem i warzywami. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut w temperaturze 180°C.

Mięso podajemy z pieczonymi warzywami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!