Zakochacie się w tym cieście: Domowe ciasto snickers bez pieczenia. Proste w wykonaniu, smaczne i efektowne.
Ciasto Snickers można przygotować na różne sposoby. Dziś proponuje Wam moim zdaniem jeden z najbardziej smacznych i udanych! Delikatne, słodkie ciasto kochają wszyscy, i Ci młodsi, i Ci starsi. Każdy z Twoich gości poprosi o dokładkę, gwarantuję!
Składniki:
- słodzone, skondensowane mleko 350 g;
- herbatniki 800 g;
- solone orzeszki ziemne 250 g.
Na krem:
- śmietana 30% 400 ml;
- mleko 500 ml;
- mąka 2 czubate łyżki ;
- ekstrakt waniliowy do smaku;
- jajka 3 szt;
- cukier 150 g.

Przygotowanie:
Zagotuj mleko. Wymieszaj cukier z jajkami i ubij, dodaj mąkę i ekstrakt waniliowy. Wlej gorące mleko do tej mieszanki, nie przestając ubijać masy. Podgrzej mieszankę, aż zgęstnieje. Krem nie powinien być zbyt gęsty, dlatego jak tylko zacznie się gotować, zdejmij go z ognia i ostudź.
Ubij zimną śmietankę aż do momentu uzyskania sztywnej piany. Do schłodzonej śmietanki dodaj powoli wcześniej przygotowaną, chłodną masę i dobrze ubij.
Na dnie formy połóż odrobinę przygotowanego kremu i ułóż na nim warstwę herbatników, posmaruj je częścią kremu. Na kolejną warstwę ciastek wyłóż przygotowane skondensowane mleko. Układaj na przemian herbatniki, skondensowane mleko i krem, aż skończą ci się składniki.