Robię z nich też świąteczne ciasteczka: Ciastka orzechowe do kawy, które dosłownie rozpływają się w ustach – Idealne ciasto z kwaśnej śmietany.
Doskonały przepis do kawy, a nawet na świąteczny stół. Spróbuj, a zakochasz się w tym smaku!

Składniki (na 30 – 35 sztuk):
Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową!
Na ciasto:
- 1 małe jajko
- 70 g kwaśnej śmietany / jogurtu naturalnego
- 70g cukru
- 100 g masła
- 45 ml oleju słonecznikowego
- 40 g skrobi kukurydzianej
- około 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Nadzienie:
- 2-3 jabłka (400 – 500 g)
- 70 g orzechów włoskich – zmielonych lub drobno posiekanych
- 2 łyżki cukru (lub w razie potrzeby)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu (opcjonalnie)
Do posypania:
- Cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto: Do głębokiej miski włóż miękkie masło, olej, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko i śmietanę/jogurt. Ubijaj, aż masa będzie gładka.

Stopniowo dodawaj (w 2 krokach) przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąką kukurydzianą. Ciasto wymieszać łyżką lub trzepaczką. Z ciasta uformować kulkę. Musi być miękkie, jednorodne i nieklejące. Zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 30-60 minut.

Nadzienie: Utarte jabłka z cukrem gotuj na patelni przez kilka minut, aż sok wyparuje. Dodaj posiekane orzechy włoskie i zmielony cynamon. Gotuj jeszcze przez 1 minutę. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i wytnij koła o średnicy 6 cm.

Na środek wyłóż łyżeczkę nadzienia i zagnij brzegi nadzienia. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 10-15 minut w temperaturze 170 stopni. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, posyp cukrem pudrem i podawaj.
