Gotowe w 20 minut: Miękkie i puszyste pączki bez drożdży. Przepis.
Przygotuj te puszyste i delikatne pączki na śniadanie. Możesz je zrobić szybko i łatwo. Zrobisz je ze składników, które powszechnie znajdują się w kuchni i lodówce w każdym gospodarstwie domowym.

Składniki:
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 225 g mąki
- 2-3 pl cukru pudru
- szczypta soli
- 1/2 l sody oczyszczonej
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
W głębokiej misce przesiej mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodajemy również jajko i cukier. Ubijamy do gładkości.

Roztop masło i ostudź. Zrobimy dziurę w kupie mąki. Dodaj roztopione masło. dodajemy również ubite jajka i ciepłe mleko.

Ciasto wymieszać łyżką. Następnie wymieszaj go rękami, aż stanie się miękki i lekko lepki. W razie potrzeby dodajemy mąkę. Przykryj ciasto folią. Odstaw na 10 minut.

Ciasto rozwałkować na arkusz o grubości około 1 cm. Za pomocą okrągłego kubka rysujemy z niego kółka. W środku każdego koła robimy okrągły otwór za pomocą małego kształtu.

Pączki smażymy w dużej ilości rozgrzanego oleju. Pieczemy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Następnie przenieś je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Możemy posypać je cukrem i podawać.
