Rewelacyjne ciasto, które kosztuje kilka groszy, a efekt jest bezcenny. Ślimaki maślane.
Doskonałe i całkowicie proste ślimaki maślane, które pięknie wyglądają i smakują absolutnie obłędnie.

Składniki:
- 1 szklanka ciepłego mleka (1 szklanka = 200 ml)
- 1/4 szklanki oleju (50 ml oleju)
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- około 3 szklanki przesianej mąki pszennej (mąkę dodawaj stopniowo, zobaczysz ile będziesz potrzebować)
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
Przed pieczeniem:
- 1 żółtko
- zmiękczone masło
Przygotowanie:

Mleko wymieszaj z olejem, jajkiem, cukrem i solą – mieszaj trzepaczką. Dodaj mąkę, suszone drożdże i wymieszaj ciasto rękami. W razie potrzeby dodaj mąkę, aby uzyskać jednolite ciasto. Zacznij od 1 szklanki mąki i stopniowo dodawaj więcej mąki w razie potrzeby.

Tak powinno wyglądać wyrobione ciasto. Teraz pozwól mu zakwasić, aby rosło. Wystarczy pół godziny w ciepłym miejscu.

Następnie krótko ugniataj ciasto na blacie.

Ciasto podziel na 15 części – z każdej uformuj kształt kuli, a następnie rozwałkuj i wykonamy 6 nacięć ostrzem.

Posmaruj masłem i zwiń z jednego boku do drugiego.

Zwijaj w kształt ślimaka.

Ślimaki ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia, przykryj ściereczką i pozwól im rosnąć, aż piekarnik się nagrzeje.

Posmaruj żółtkiem i upiecz.

W temperaturze 180 stopni piecz na złoty kolor. Ślimaki są cudownie miękkie i jędrne.
