Żurek najlepszy pod słońcem – Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.
Kiszona kapusta, dobra kiełbasa i koperek to świetne połączenie.
Rozkoszuj się nią w tej zupie, w której wszystkie smaki dobrze się łączą. Zupa rozgrzewa, syci i smakuje wyśmienicie.
Składniki
- 500 g kiszonej kapusty
- 3-4 ziemniaki
- 1 kiełbasa paprykowa
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- bulion (lub woda)
- 150 ml śmietany 31%
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- nasiona kminku
- sól
- mielony pieprz
- cukier

Proces przygotowania
Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować z liściem laurowym, przyprawami, kminkiem i solą. Bulionem lub wodą zalać tuż nad ziemniakami i gotować 8-10 minut. Do prawie ugotowanych ziemniaków dodać posiekaną kapustę bez marynaty i posiekaną kiełbasę.
Dodać bulion (trochę zostawić w szklance) i doprowadzić do wrzenia. W szklance bulionowej wymieszaj mąkę i wlej ją do gotującej się zupy. Całość smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż kapusta zmięknie. Wymieszaj oba kremy i dodaj do nich odrobinę zupy. Mieszamy i wlewamy do reszty zupy. Dodać koperek i chwilę smażyć. Zupę dopraw cukrem, solą i pieprzem.