Rosół z kurczaka – Szybki i prosty w wykonaniu przepis, który wykorzystasz nie raz w swojej kuchni.
Składniki
- 1 tuszka z kurczaka
- 6-7 skrzydełek z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 małego selera
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 garści suszonych grzybów
- 3 kulki ziela angielskiego
- 10 całych kulek pieprzu
- sól
- posiekana pietruszka
- 1 marchewka (ok. 80-100 g)
- 1 jajko
- 2 łyżki semoliny dziecięcej
- mąka
- sól

Proces przygotowania
Umyj kawałki kurczaka i włóż je do większego garnka z przekrojoną na połówki cebulą, całym czosnkiem i grzybami. Pieczarek nie nakładamy za dużo, wystarczy między palce, aby nie przyćmiły smaku zupy drobiowej, a jedynie podkreśliły kolor i smak.
Wszystko zalać około dwoma litrami wody, dodać przyprawy, sól i gotować na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. W połowie gotowania dodać oczyszczone warzywa. Po ugotowaniu wszystko odcedź, obierz mięso i pokrój z warzywami.
Doprowadź zupę do wrzenia, a w międzyczasie przygotuj psianki. Wymieszaj drobno startą marchewkę z semoliną, jajkiem i solą. Stopniowo dodawaj mąkę, aż powstanie ciasto przypominające gnocchi. Wcieraj ciasto w gotującą się zupę za pomocą maszyny do gnocchi. Po wypłynięciu udka gotujemy około 1-2 minuty.