Regularne jej spożywanie może poprawić figurę, usunąć zalegające w organizmie toksyny, poprawić gospodarkę tłuszczową, a nawet eksperci mówią o podniesieniu libido. Zaleca się, aby sałatkę z awokado jeść co najmniej 3 razy w tygodniu. Mając smaczny przepis, na pewno przygotujemy ją szybko, a dzięki smakowitym dodatkom nie znudzi się nam po kilku dniach.
Dojrzałe awokado należy umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Do porcji sałatki wystarczy jedna połówka. Można ją pokroić w kostkę w skórce i wyjąć łyżką lub wyjąć miąższ łyżką a następnie pokroić w kostkę na desce do krojenia.
Ser feta, ogórek i pomidor również pokroić w kostkę. Składniki dodać do miski i wymieszać. Dodać do warzyw nasiona, koperek i oliwę – wymieszać. Do smaku dodać czarny pieprz.
Porcja sałatki ma 450 kcal. Dlatego może zastąpić śniadanie, lunch czy kolację. Sałatka jest syta i bogata w białko (ser feta) oraz zdrowe tłuszcze. Zawiera 41 g zdrowych tłuszczów, 12 g węglowodanów i sporo białka. Ponadto jest obfita w witaminy i minerały, dzięki zawartości warzyw. Awokado zawiera też kwasy omega-3.