Przywołaj wspomnienia dzieciństwa, upiecz sernik babci – Zapisz przepis i działaj.

Sernik krakowski – przepis klasyczny z dzieciństwa

Legendarny jest sernik krakowski, znany z tego, że jest kremowy, wilgotny i ciężki. Jego smak, ukochany od pokoleń naszych babć i prababek, zawsze pozostaje w naszej pamięci. Przedstawiamy bardzo starą recepturę na ten wyjątkowy deser. Jego cechą charakterystyczną jest kruchy spód i kremowe wnętrze.

Składniki na spód i kratkę:

  • mąka – 250 g
  • cukier puder – 125 g
  • zimne masło – 125 g
  • jajko – 1 sztuka
  • cukier waniliowy – 2 łyżki

Składniki do masy serowej:

  • tłusty twaróg – 1 kg
  • miękkie masło – 100 g
  • cukier puder – 250 g
  • cukier waniliowy – 3 łyżki
  • jajka – 8 sztuk
  • mąka ziemniaczana – 3 łyżki
  • rodzynki – 100 g

Dodatkowe składniki:

  • żółtko – 1 sztuka
  • lukier

Wykonanie: Spód i kratka:

Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto do uzyskania jednolitej masy. Podzielone na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3, ciasto schładzamy w lodówce przez około godzinę. Po wyjęciu, większą część rozwałkowujemy i układamy na dnie formy. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Po upieczeniu, spód studzimy.

Masa serowa:

Ser mielimy trzykrotnie, np. maszynką do mielenia mięsa. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym w dużej misce. Do masła z cukrem stopniowo dodajemy po jednym żółtku, a później po łyżeczce wcześniej zmielony twaróg. Wszystko ucieramy do dokładnego połączenia składników. Do masy dodajemy mąkę i rodzynki, a białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dokładnie mieszamy z masą serową.

Na upieczony wcześniej spód wylewamy masę serową. Resztę ciasta rozwałkowujemy, kroimy w paski i układamy kratkę na wierzchu ciasta. Kratkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem, aby uzyskać rumiany kolor po upieczeniu. Sernik pieczemy około 50-60 minut w 170 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu, ciasto zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia.

Na koniec, zimny sernik można udekorować lukrem.

error: Treść zabezpieczona !!