Dzielę się przepisem: Babcia zdradziła jak zrobić najlepszą babkę do herbaty.
Dzięki temu przepisowi przygotujesz pyszne, delikatne i miękkie ciasto z kefirem i żurawiną. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie.
Ta wspaniała babka nadaje się na spotkania z gośćmi lub po prostu jako przyjemny dodatek do herbaty gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
W razie potrzeby masło można zastąpić wysokiej jakości margaryną, a kefir dowolnym mlekiem. Jeśli nie masz proszku do pieczenia, możesz wziąć zwykłą sodę. Żurawinę można zastąpić innymi suszonymi lub świeżymi owocami lub całkowicie zrezygnować z tego dodatku.

Składniki
- Jajka: 3 szt.
- Kefir: 1 szklanka
- Mąka: 2 szklanki
- Cukier 1 szklanka
- Masło: 100 g
- Proszek do pieczenia: 10 g
- Wanilina: do smaku
- Żurawina: 1-2 garści
Przygotowanie:
Przygotuj produkty. Wszystko powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Jajka ubij z cukrem. Kryształy cukru powinny całkowicie się rozpuścić.

Dodaj do mieszanki kefir, roztopione masło i wymieszaj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wanilię, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

Nasmaruj formę i wlej ciasto.

Posyp ciasto żurawiną. Za pomocą wykałaczki wciśnij je nieco do wewnątrz. Włóż babkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Następnie obniż temperaturę piekarnika do 160 i piecz przez kolejne 30 minut.