Oto przepis jak w ciągu kilku minut zrobić prawdziwą włoską babkę.

Włoska babka to pyszne ciasto, którego każdy powinien spróbować. Jest łatwe do zrobienia i doskonale nadaje się do ulubionej kawy lub herbaty.

Oryginalny przepis na ciasto Panettone może się różnić w zależności od składników i wszelkich dodatków, które są używane. Do włoskiej babeczki można dodać czekoladę, orzechy lub egzotyczne owoce. W każdej kombinacji smakuje wyśmienicie. Warto spróbować.

Składniki:

  • 850g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50g cukru + 1 łyżka do ciasta
  • 180g masła
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 150 g sułtanek
  • 100 g owoców kandyzowanych
  • 100 g orzechów
  • 1 łyżeczka soli
  • skórka z jednej średniej cytryny
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

error: Treść zabezpieczona !!