Odkąd mam ten przepis, pierogów się u nas nie kupuje: Puszyste w środku – żaden przepis nie może się z tym równać.

Doskonały przepis na domowe kluski, które są niesamowicie miękkie i puszyste. Jest łatwy w przygotowaniu i nigdy nie miałem z nim problemu. Polecam absolutnie każdemu.

Składniki:

  • 500 g mąki pół-gruboziarnistej (próbowałem już pół na pół z gładką mąką i efekt też był świetny)
  • 250 ml mleko + woda (125 ml + 125 ml) – daję wodę mineralną gazowaną
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 torebka drożdży (lub 1/2 kostki świeżych)
  • 2 łyżki kr. cukier

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy drożdże w klasyczny sposób.

W misce wymieszaj 3-4 łyżki mąki z letnim mlekiem i wodą. Dodać cukier, drożdże i odczekać 20-30 minut, aż wyjdzie ładny zakwas. Następnie do miski dodaj pozostałe składniki. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Następnie na oprószonej mąką stolnicy formujemy kształt pieroga – podłużny bochenek. Pozwól mu rosnąć przez co najmniej kolejne 20 minut.

Parujemy w klasyczny sposób na parowarze (na dno garnka wlewamy wodę, natłuszczamy parowar – lub kładziemy na nim papier do pieczenia, aby kluska się nie kleiła. Ułożyć knedle i gotować na parze przez 20 minut. W tym czasie nie otwieraj garnka.

Po 20 minutach wyjmij kluski na drewnianą deskę. Nakłuć wykałaczką, nałożyć na dłonie 1 łyżkę oleju i pocierać kluskę, aby nie wyschła.

Pierożek pozostaje pięknie puszysty nawet po dźgnięciu go wykałaczką. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!