Najpierw przygotowujemy drożdże w klasyczny sposób.
W misce wymieszaj 3-4 łyżki mąki z letnim mlekiem i wodą. Dodać cukier, drożdże i odczekać 20-30 minut, aż wyjdzie ładny zakwas. Następnie do miski dodaj pozostałe składniki. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Następnie na oprószonej mąką stolnicy formujemy kształt pieroga – podłużny bochenek. Pozwól mu rosnąć przez co najmniej kolejne 20 minut.
Parujemy w klasyczny sposób na parowarze (na dno garnka wlewamy wodę, natłuszczamy parowar – lub kładziemy na nim papier do pieczenia, aby kluska się nie kleiła. Ułożyć knedle i gotować na parze przez 20 minut. W tym czasie nie otwieraj garnka.
Po 20 minutach wyjmij kluski na drewnianą deskę. Nakłuć wykałaczką, nałożyć na dłonie 1 łyżkę oleju i pocierać kluskę, aby nie wyschła.