Będziesz zdumiona efektem: Te pieczone banany okazują się jeszcze smaczniejsze.
Różnego typu zapiekanki to prawdziwe wybawienie dla pracujących gospodyń domowych. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, gdy piekarnik się nagrzewa i upiec. Dlatego dziś proponujemy Państwu zapiekankę z bananem, twarogiem i jogurtem – można ją podać na śniadanie, obiad lub jako deser.
Deser jest umiarkowanie słodki, w przepisie nie ma cukru ale można go dodatkowo posłodzić np większą ilością modu albo syropem klonowym. Jeśli nie musisz dbać o dietę możesz zafundować sobie jako dodatek sos czekoladowy, karmelowy lub jagodowy, albo posypać orzechami. Wszystko zależy od twoich preferencji!
Składniki
- 5 bananów
- 200 g twarogu
- 100 g jogurtu naturalnego
- 30-50 g miodu (opcjonalnie)
- 1 jajko
- sok z cytryny
Przygotowanie
Obrać banany, pokroić na pół wzdłuż, skropić sokiem z limonki lub cytryny. Włożyć do naczynia do pieczenia.

W blenderze zmielić twaróg z jajkiem i jogurtem.

Wylać mieszaninę na banany.


