Te nieupieczone smakołyki ozdobią Twój świąteczny stół bez dodatkowego wysiłku, czasu i pieniędzy. Jednak wynik przekracza wszelkie oczekiwania.
Nasiona sezamu wsypujemy na suchą patelnię i smażymy na złoty kolor. Następnie wlej je do miski robota kuchennego. Na tę samą suchą patelnię wsyp wiórki kokosowe, również niech się zarumienią i posyp sezamem, zmiksuj na drobny okruch, który wlej do głębokiej miski.
Zamiast nasion włóż połamane herbatniki do rozdrabniacza elektrycznego i zmiksuj je na proszek. Następnie wymieszaj z sezamem i wiórkami kokosowymi. Dodaj skondensowane mleko do mieszanki w takiej ilości, aby powstała spójna i nieklejąca się masa. Z przygotowanego ciasta odrywać kawałki, formować z nich krótkie bułeczki i układać obok siebie na blasze.
Pozwól białej czekoladzie stopić się na łaźni parowej i całkowicie przykryj nią każdą bułkę. Następnie ułożyć na blasze wyłożonej kawałkiem papieru do pieczenia. Gdy wszystkie bułki są owinięte, umieść je na tacy w zamrażarce, aby stwardniały na 10 minut.
Za pomocą noża odetnij kawałki czekolady, które spłynęły z batonów. Zanurz końce patyków ponownie w czekoladzie i zawiń w resztę prażonych wiórków kokosowych lub sezamu. Resztą roztopionej czekolady napełnij dekoracyjną torebkę, wykonaj z niej dekoracyjne plamy na powierzchni batonów i włóż je z powrotem do zamrażarki na kolejne 5 minut, aby stwardniały.