Nie jadłaś jeszcze tak dobrych: Delikatne bajgle bezowe – Przepis.

Ciasto kruche to doskonała baza do ciast, ciasteczek i bajgli. Jest delikatne, kruche i łatwo z nim pracować – nawet dla dziecka.  Zaproś dziecko do spędzenia z Tobą czasu w kuchni i upieczenia całej blachy do pieczenia domowych słodyczy. Chętnie podzielę się prostym przepisem – Bajgle bezowe do herbaty.

Najtrudniejszą częścią jest zrobienie odpowiedniej konsystencji kremu, która zamienia się w soczystą bezę. Dzięki temu nadzieniu smakołyk okazuje się zarówno delikatny, jak i chrupiący. Dzieciom i dorosłym smakuje ten pyszny smakołyk. Czas, abyś Ty też tego posmakował!

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • wanilia, cukier puder do smaku

Przygotowanie:

Masło dobrze schłodzić, zetrzeć i wymieszać z mąką, dodać sok z cytryny, śmietanę i żółtka. Zwiń ciasto w kulkę i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Ubij schłodzone białka z cukrem i wanilią. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj i posmaruj kremem proteinowym.

Podziel warstwy ciasta na trójkątne sekcje. Uformuj bułeczki, zwijając trójkąty od szerokiej krawędzi do ostrego rogu.

Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w 180 stopniach na złoty kolor. Schłodzone elementy posyp cukrem pudrem.

Jeśli do nadzienia dodasz trochę posiekanych orzechów włoskich, otrzymasz wypiek w stylu kijowskiego ciasta. Mam nadzieję, że skorzystasz z mojego przepisu! Aby nie zgubić go w Internecie, po prostu zapisz go w zakładkach. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!