Nie jadłaś jeszcze tak dobrych: Delikatne bajgle bezowe – Przepis.
Ciasto kruche to doskonała baza do ciast, ciasteczek i bajgli. Jest delikatne, kruche i łatwo z nim pracować – nawet dla dziecka. Zaproś dziecko do spędzenia z Tobą czasu w kuchni i upieczenia całej blachy do pieczenia domowych słodyczy. Chętnie podzielę się prostym przepisem – Bajgle bezowe do herbaty.
Najtrudniejszą częścią jest zrobienie odpowiedniej konsystencji kremu, która zamienia się w soczystą bezę. Dzięki temu nadzieniu smakołyk okazuje się zarówno delikatny, jak i chrupiący. Dzieciom i dorosłym smakuje ten pyszny smakołyk. Czas, abyś Ty też tego posmakował!
![]()
Składniki:
- 200 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 0,5 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- wanilia, cukier puder do smaku
Przygotowanie:
Masło dobrze schłodzić, zetrzeć i wymieszać z mąką, dodać sok z cytryny, śmietanę i żółtka. Zwiń ciasto w kulkę i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Ubij schłodzone białka z cukrem i wanilią. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj i posmaruj kremem proteinowym.

Podziel warstwy ciasta na trójkątne sekcje. Uformuj bułeczki, zwijając trójkąty od szerokiej krawędzi do ostrego rogu.

Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w 180 stopniach na złoty kolor. Schłodzone elementy posyp cukrem pudrem.
