Biszkopt Ministerialny z przewiewną bezą – Doskonały w smaku. Przepis.

Tak na poważnie, jest wiele wariacji tego ciasta, ale ten z bezą i budyniem jest uważany za najbardziej klasyczny.

Wiele lat temu teściowa nauczyła mnie, jak to zrobić. A dzisiaj moja nastoletnia córka już chętnie mi pomaga, z zainteresowaniem smarując ciastka i dekorując sam deser. W końcu wie, że otrzyma niesamowicie smaczne i ogromne ciasto, którym może poczęstować wszystkimi dziewczynami z podwórka. Ciasto „Ministerialne” to naprawdę duma naszej rodziny. I żadne wakacje nie są kompletne bez tego.

Dlaczego na pewno spodoba Ci się tort „Ministerialny” z bezą i budyniem

Ten deser jest wyjątkowy pod tym względem, że lubi go absolutnie każdy. W końcu, jak wiemy, ludzie dzielą się na 2 typy: niektórzy wolą ciasta typu „Kijów”, podczas gdy inni nie mogą przejść obok mokrych ciastek ze śmietaną. My pieczemy dwie pieczenie na jednym ogniu i otrzymujemy, zarówno miękki biszkopt jak i zwiewna beza z kremem.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 500 g cukru
  • 10 jajek
  • 3 szklanki skrobi
  • 600 ml mleka
  • 100 g masła
  • 100 ml kremu
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • sól do smaku
  • 2 g wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g białej czekolady

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj ciasto. Do miski wsyp 3 jajka i 100 g cukru i dobrze ubij mikserem. Do powstałej masy wlej 100 ml mleka i 50 ml oleju roślinnego. Wsyp 200 g mąki. Mieszając doprowadzić ciasto do jednorodnego stanu. Na koniec dodaj trochę soli, proszku do pieczenia i wanilii.

Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy do pieczenia i wyślij do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. Podczas pieczenia pierwszego ciasta przygotuj to samo ciasto na drugie. Gotowe ciasta odstaw do ostygnięcia. Zacznij gotować bezę. Aby to zrobić, musisz oddzielić białka od 4 jaj. Dodaj trochę soli, 270 g cukru i ubij masę z białek na sztywną pianę.

Ubite białka włożyć do natłuszczonej patelni. I równomiernie rozprowadź na całej powierzchni papieru do pieczenia. Bezę wkładamy do piekarnika, pieczemy w 100 stopniach przez 1,5 do 2 godzin. Aby schłodzona warstwa bezy pozostała chrupiąca, posmaruj ją rozpuszczoną białą czekoladą.

Do kremu weź pozostałe żółtka i dodaj do nich 130 g cukru, skrobi kukurydzianej, waniliny i mleka. Wszystko dobrze wymieszaj mikserem i wyślij na średni ogień. Mieszając szpatułką poczekaj, aż masa zgęstnieje. Gorący krem ​​powinien być dość gęsty. Ubijaj mikserem przez minutę.

Przykryj krem ​​szczelnie folią spożywczą, aby w rondlu nie powstał nadmiar powietrza. Przykryj pokrywką i włóż do lodówki. Masło ubić ze śmietaną 30% na jasno. Następnie stopniowo dodawać do masy jedną łyżkę schłodzonego kremu.

Zacznij zbierać ciasto. Wymieszaj 1 łyżkę. l. miód z 80 ml wody. Nasmaruj pierwsze ciasto powstałą impregnacją. Następnie – rozłóż 1/3 kremu i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni.

Potem jest tort bezowy z czekoladą i drugą częścią kremu. Nasmaruj ostatnią warstwę herbatnika impregnatem miodowym i umieść na wierzchu ciasta. Resztę kremu rozprowadzić równomiernie.

Możesz udekorować pozostałymi kawałkami bezy, a także owocami, jagodami czy wiórkami kokosowymi. Spójrz tutaj, jak ci się podoba. Ciasto okazuje się bardzo efektowne (zarówno z wyglądu, jak i w smaku). 

Możesz też dodać orzechy, jeśli chcesz: z orzechami nerkowca okazuje się bardzo delikatnie. Ale jeśli chodzi o owoce, lubię pokroić trochę ananasa w puszkach lub brzoskwinie.

error: Treść zabezpieczona !!