To będzie Twój ulubiony przepis: Doskonały i najprostszy biszkopt na tort – Zawsze się uda.

Doskonały przepis na biszkopt, którego próbowałam.

To takie proste i zawsze mi się udaje. Używam go do ciast i deserów – jest miękki i bardzo smaczny.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 łyżeczek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek gorącej wody
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtka.

Białka razem z cukrem ubić na błyszczącą pianę. Skąd wiadomo, że masz odpowiednio ubite białka? Wyjmij trzepaczki z blendera z białej pianki i odwróć miskę do góry nogami.

Pianka powinna być ładnie zbita. Nie powinna  spaść i nie powinna w ogóle oddzielać się od trzepaczek.

Jeśli masz sztywną, błyszczącą białą pianę, stopniowo dodawaj jedno żółtko za drugim i dokładnie ubijaj. Następnie zmniejszamy prędkość miksera do jak najmniejszej. Dodaj wodę i olej. Wyłącz mikser i mieszaj przesianą mąkę z kakao tylko ręcznie trzepaczką.

Przygotowane ciasto nakładamy na foremkę, ładnie wygładzamy. (Formę wyścielamy papierem do pieczenia i nie trzeba nawet smarować boków mąką, olejem lub innym tłuszczem i mąką) i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Rozgrzaliśmy piekarnik do 200 stopni. Jak tylko włożymy ciasto, obniżamy temperaturę do 180 stopni. Piecz przez 25-30 minut.

Ostrożnie oderwij brzegi nożem, wyjmij ramkę formy, odwróć ciasto do góry nogami, aby powierzchnia była płaska i pozwól jej ostygnąć na ruszcie. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!