Kremowe ciasto „Rajska błogość”. Tego ciasta nie można wyrazić słowami

Przepis na te kremowe ciasto odkryłam niedawno. Jego urok polega na tym, że jest przygotowywane szybko, a jego delikatnego smaku nie można wyrazić słowami.

Nic dziwnego, że ciasto nazywa się „Rajska błogość”, ponieważ właśnie to poczujesz od pierwszych sekund, gdy go spróbujesz!

Składniki

Na 8 porcji:

Na ciasto:

  • 4 szt jaja kurze
  • 200 ml wody
  • 50 ml oleju rafinowanego słonecznikowego
  • 50 g masła
  • 5 g soli
  • 150 gr mąki

Na krem:

  • 1 paczka cukru waniliowego 16 g
  • 300 g kwaśnej śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki
  • 150 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 szt jajo kurze

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy krem, a kolejno zajmujemy się przygotowaniem ciasta. Wymieszaj śmietanę, cukier, cukier waniliowy, jajko i 1 łyżkę stołową mąki. Wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką i podgrzej na średnim ogniu. Ciągle mieszając, aby nie było grudek, zagotuj i zdejmij z ognia.

Zakryj górę garnka folią spożywczą, odłóż na bok, aby nasz krem ​​ostygł. Aby przyspieszyć proces chłodzenia, można umieścić garnek w dużym pojemniku wypełnionym zimną wodą. Teraz zaczynamy przygotowywać ciasto. Wlej wodę do garnka, włóż masło pokrojone na małe kawałki, dodaj olej roślinny. Doprowadź mieszaninę do wrzenia. Kolejno stopniowo dodawaj do mieszanki mąkę. Ciasto powinno stać się jednolite.

Zdejmij przyszłe ciasto z ognia i pozwól mu ostygnąć przez około 5-7 minut. Następnie pojedynczo wbijaj do niego jaja kurze, wymieszaj. Aby przyspieszyć proces, możesz użyć miksera. Gotowe ciasto powinno nie mieć grudek, być elastyczne i gładkie.

Połowę ciasta rozprowadź na pergaminie do pieczenia. Powinieneś otrzymać prostokąt o wymiarach około 20 x 30 cm. Ciasto jest bardzo elastyczne dlatego zalecamy zmoczenie rąk wodą, będzie łatwiej rozprowadzić je na pergaminie.

Każde ciasto piecz poklei w temperaturze 200 ° C przez około 10-12 minut. Gdy gotowe ciasta stygną dokończ przygotowanie kremu. Do schłodzonej śmietanki dodaj masło w kawałkach. I dokładnie ubij mikserem. Powinnaś otrzymać bardzo gęsty, jednolity krem. Pokrój ciasta na 3 identyczne prostokąty i posmaruj je kremem i układaj naprzemiennie.

Włóż ciasto na godzinę do lodówki i podawaj! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!