Czyści jelita – Najsilniejsza ochrona przed chorobami, otyłością, cukrzycą i miażdżycą.

Oczyszcza jelita, chroni przed nowotworami, otyłością, cukrzycą i innymi chorobami…

Dlaczego warto włączyć fasolę do diety?

Błonnik jest niezwykle ważnym składnikiem diety, nie tylko ze względu na jego zdolność do regulowania pracy układu trawiennego. Odgrywa także integralną rolę w profilaktyce raka jelita grubego i chorób układu krążenia.

Wiele objawów może świadczyć o braku błonnika w naszej diecie

Błonnik może chronić przed rakiem, szczególnie jelita grubego. Błonnik, zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny, działa na nasze jelita jak szczotka, która usuwa osady i oczyszcza toksyny. Zapewnia tym samym prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wspomaga prawidłową masę ciała. Jednak na tym nie kończą się jego zalety.

Jedno z najnowszych badań pokazuje, że błonnik może mieć szersze zastosowanie, niż nam się wydawało. Badanie to wykazało, że błonnik optymalizuje czynniki ryzyka kardiometabolicznego.

Wyniki, oparte na analizie danych ponad 3000 osób, wykazały, że produkty pełnoziarniste bogate w błonnik mogą zapobiegać gromadzeniu się tkanki tłuszczowej w okolicach talii. Ponadto mogą również zapobiegać wzrostowi poziomu glukozy i ciśnienia krwi.

Inne badania wykazały również, że spożycie błonnika pozytywnie wpływa na mikrobiom jelitowy. Naukowcy, którzy opublikowali swoje badania, zauważyli, że błonnik działa jak tarcza przed białkiem C-reaktywnym (CRP), markerem stanu zapalnego w organizmie.

Dieta o wysokiej zawartości błonnika.

Osoby włączające do swojej diety produkty bogate w błonnik są mniej narażone na miażdżycę i cukrzycę. Ponadto zwiększone spożycie błonnika może pomóc zmniejszyć ryzyko raka okrężnicy. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy dostarczać organizmowi około 20-40 g błonnika dziennie. Jak to osiągnąć?

Spróbuj przyjąć strategię polegającą na zmniejszaniu w naszej diecie udziału rafinowanych węglowodanów na rzecz produktów pełnoziarnistych i rezygnacji z fast foodów na rzecz świeżych warzyw i owoców.

Błonnik znajdziesz także w produktach takich jak:

  • otręby pszenne są doskonałym źródłem błonnika, dostarczają go aż 42 g na 100 g produktu,
  • dużą ilość błonnika znajdziemy także w fasoli; fasola biała zawiera 15 g na 100 g, fasola czerwona – 25 g,
  • kasza gryczana dostarcza 10 g błonnika na 100 g produktu,
  • płatki owsiane zawierają prawie 10 g błonnika na 100 g (dokładnie 9,66 g).
  • błonnik znajdziemy także w takich produktach jak mak czy płatki kokosowe , które na 100 g produktu dostarczają około 20 g błonnika.
  • ponadto suszone owoce, takie jak figi, morele i śliwki, są również bogatym źródłem błonnika.
  • chleb pełnoziarnisty lub żytni może zawierać do 9 g błonnika.
  • ryż brązowy – prawie 9 g błonnika na 100 g.

Czy jem wystarczającą ilość błonnika? Czy zastanawiałeś się kiedyś, czy jesz wystarczającą ilość błonnika?

Na szczęście znalezienie odpowiedzi na to pytanie nie wymaga dokładnego ważenia każdego produktu, który pojawia się na Twoim talerzu.

Brak błonnika w diecie wpływa na nasz organizm na różne sposoby, m.in.:

  • przybranie na wadze,
  • problemy trawienne takie jak zaparcia, wzdęcia czy niestrawność,
  • wysoki poziom glukozy we krwi,
  • nagłe i częste uczucie głodu, nawet zaraz po jedzeniu,
  • podwyższony poziom cholesterolu,
  • wzrost ciśnienia krwi.

Czy te informacje były dla Ciebie przydatne? Udostępnij post swoim znajomym!

error: Treść zabezpieczona !!