Delikatne ciasto, łatwe przygotowanie – Nie jedna gospodyni domowa skusi się i przygotuje pączki jogurtowe do niedzielnej kawki.
Bardzo smaczne pączki jogurtowe, bez użycia drożdży. Przepis bardzo łatwy w przygotowaniu, przez co nie sprawi trudności żadnej gospodyni.
Ten łatwy przepis na bardzo smaczne, puszyste i mięciutkie pączki jest idealny nawet dla największego smakosza.
Składniki:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
- sól
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Dla uzyskania najlepszego efektu składniki potrzebne do przyrządzania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski należy wlać jogurt, jajka sól oraz cukier i dokładnie wymieszać, następnie dodać 3 łyżki oleju i sodę oczyszczoną.
Po dokładnym wymieszaniu składników, należy stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę i ponownie połączyć ze sobą na gładką, elastyczną masę. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki. Kolejnym etapem jest zawinięcie gotowego ciasta w folię spożywczą i odstawienie na 25 minut.
Następnie ciasto należy podzielić na dwie części i każdą część rozwałkować osobno na grubość około 1 cm. Przy pomocy szklanki, wykrój okrągłe kółka i w każdym z nich wytnij mniejszy okrąg ( na kształt pączka z dziurką). W międzyczasie na patelnie wlej odpowiednią ilość oleju.