Zaskoczę Cie tym przepisem na zupę Boski smak – Przepyszna zupa pełna smaku.
Wyborna w smaku i aromatyczna zupa, która zaskoczy nawet największych smakoszy. Wyróżnia ją charakterystyczna i kremowa konsystencja.
Ponadto, jest prosta i szybka w przyrządzeniu . Jeśli więc jesteś zmęczony robieniem czasochłonnych posiłków i chciałbyś spróbować czegoś nowego, a jednocześnie zadbać o zdrowe odżywianie, koniecznie sprawdź ten przepis.
Składniki
- żeberka wieprzowe: ok. 0,5 kg
- ziemniaki: ok. 0,2 kg
- serek topiony: ok. 0,2 kg
- zielony groszek (puszkowany lub mrożony): ok. 0,1 kg
- ryż jaśminowy: ok. 30 g
- marchew
- cebula
- przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, oliwa i inne, wedle własnego uznania.
Przygotowanie
Przyrządzenie zupy rozpocznij od zalania w garnku żeberek. Zwróć uwagę aby zostały one w niej całości zanurzone. Przykryj garnek i zagotuj. Później odcedź żeberka i oczyść je pod bieżącą wodą. Następnie umyte i ugotowane żeberka ponownie włóż do garnka i zalej porcją świeżej wody.
Doprowadź wywar do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 40 minut. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Umyj i obierz warzywa, a następnie pokrój ziemniaki i cebulę na małe kawałki a marchew zetrzyj na tarce. Na koniec pokrój ser w drobne kawałki.
Na patelni rozgrzej olej roślinny i wsyp pokrojoną cebulę. Podsmaż ją na złocisty kolor, uważając aby jej nie przypalić. W kolejnym kroku wrzuć do cebuli startą marchew, a następnie ciągle mieszając smaż wszystko przez ok. 2 minuty. Po tym czasie żeberka powinny być gotowe.
Wyjmij je z garnka (nie wylewając wody) odczekaj chwilę aż się ostudzą, oddziel mięso od kości a następnie dodatkowo rozdrobnij przy użyciu noża. Do pozostałej w garnku wody dodaj ziemniaki i ryż. Gotuj wszystko razem przez następne 15 minut.
W kolejnym kroku, dodaj do bulionu mięso oraz groszek i gotuj przez kolejne kilka minut. Na koniec do zupy dodaj pokrojony wcześniej ser, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Następnie przykryj garnek i pozostaw, gotując kolejne 5 minut.