Jest apetyczna, soczysta i pachnie korzennie. Idealny przepis na niepowtarzalną szarlotkę, która zachwyci wszystkich.

To wyjątkowy przepis na smaczną szarlotkę.

To ciasto sprawia, że Twoje kubki smakowe będą rozkoszować się smakiem ciasta. Zapachem przypomina piernik, ciasto jest soczyste i smakowite. Czekoladowa polewa idealnie dopełnia smak tego wyjątkowego ciasta.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 jabłka
  • 150 g cukru
  • 350 g mąki
  • 100/120 ml mleka
  • cukier waniliowy opakowanie
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka budyniu o smaku czekoladowym
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika (można zamienić na cynamon lub dodać więcej kakao)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do przygotowania polewy będziesz potrzebować:

  • kawałek masła
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczkę śmietany (kwaśnej)

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj razem z cukrem, proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawami i budyniem. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj je do sypkich składników i wymieszaj, dodając kolejno jajka, mleko oraz łyżkę majonezu i olej.

Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy i przelej do formy wyłożonej papierem (najlepiej o wymiarach 26×36 cm). Włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika do 190 stopni Celsjusza i piec przez około 25 do 30 minut. W między czasie przygotuj polewę.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj śmietanę. Po ostygnięciu ciasta polej je polewą. Po stwardnieniu polewy ciasto można kroić i rozkoszować się jego smakiem.

error: Treść zabezpieczona !!