Niesamowicie pyszne ciasto – Nie jedliście lepszego i to takiego, które nie wymaga pieczenia. Przepis.

Przepis na warstwowe ciasto z budyniem

Ciasto warstwowe bez pieczenia z kaszy mannej i budyniu, polane mleczną czekoladą. Przygotowanie tego pysznego deseru zajmie Ci zaledwie 15 minut. Do wykonania tego niezwykle prostego ciasta potrzebujesz zaledwie kilku produktów.

Składniki / około 16 porcji:

  • 100 g kaszy mannej
  • 100 g cukru
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 litr mleka
  • 325 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Przygotowanie:

Pierwszy krem – kaszę manną wymieszaj z 500 ml mleka oraz cukrem waniliowym. Całość zagotuj do powstania gęstej masy.

Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód formy wlej przygotowany krem z kaszy mannej i odstaw do ostudzenia.

Drugi krem – proszki budyniowe wymieszaj z 250 ml mleka i 5 łyżkami cukru. Resztę mleka (250 ml) porządnie zagotuj po czym wlej mleko z budyniem, cały czas energicznie mieszając. Gdy masa będzie gładka, zagotuj ją, następnie odstaw z ognia do całkowitego jej ostudzenia.

Miękkie masło ubij na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj (po łyżce), ostudzony budyń. Dodaj 250 ml śmietanki kremówki i cały czas ubijaj, aż masa będzie gładka i jednolita. Masę budyniową przełóż do formy.

Mleczną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wraz z 75 ml śmietanki kremówki. Po uzyskaniu jednolitej masy, polej nią deser.

Odstaw w chłodne miejsce na około 2 godziny

error: Treść zabezpieczona !!