Koniecznie zapisz przepis. Pyszne bułeczki w kształcie beczułek – pieczone w 30 minut: pozostają chrupiące nawet następnego dnia.

Beczkowe bułeczki cieszą nie tylko smakiem, ale też zachwycają wyglądem.

Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Spójrzcie sami.

Składniki:

  • 5 filiżanek pszenne mąki (600 g)
  • 1 szklanka ciepłego mleka (200 ml)
  • 1 szklanka ciepłej wody (200 ml)
  • 1 pełna łyżka cukru (10 g)
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (10 g)
  • 1 łyżeczka soli (8 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (30 ml)

Dodatkowo:

  • mleko i sezam

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier, sól, oliwę z oliwek i ciepłe mleko z ciepła wodą. Płyny nie mogą być gorące! Maja być tylko ciepłe.

Zagniatamy jednolite ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 40 minut.

Po tym czasie ugniatamy ciasto na blacie. Ręce dobrze posmarować olejem.

Ciasto dzielimy na mniejsze części i każdą rolujemy na kształt ślimaczka.

Nasze bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczka. Odstawiamy na 15 minut do napuszenia.

Bułeczki można przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem.

Bułeczki pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!