Pyszne bułeczki z mielonym – Znikają ze stołu w kilka chwil, każdy się zajadał i chciał więcej
Ten przepis już dawno temu skradł moje serca, pokochała go także moja rodzina.
Od tego czasu przygotowuje je regularnie na obiad w gronie najbliższych, czy też jako przekąskę na spotkania z przyjaciółmi. Delikatne ciasto, smaczne i sycące nadzienie to doskonałe połączenie.
Składniki na ciasto
- 270 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie
- 250 g mięsa (wołowina, jagnięcina)
- 150 g cebuli
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier. Do suchych składników dodaj wodę i olej roślinny. Teraz musisz zagnieść ciasto. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera.

Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na godzinę. W międzyczasie podsmaż delikatnie drobno posiekaną cebulę. Ten etap jest potrzebny, aby cebula straciła gorycz i stała się słodka.

Teraz zmiel mięso i cebulę w maszynce do mięsa. Posól i popieprz mięso mielone do smaku. Podziel ciasto i nadzienie na 8 równych części. Uformuj z nich kulki. Kawałki ciasta rozwałkuj. Umieść nadzienie na środku każdego koła i połącz krawędzie nad nadzieniem, spłaszcz delikatnie dłonią.

Smaż na dużej ilości oleju przez 8 minut. Pierwsze 3 minuty z jednej strony i 3 minuty z drugiej. Potem jeszcze 1 minuta z każdej strony.