Nawet ci, którzy nie przepadają za warzywami, uznają go za pyszny. Ten przepis świetnie nadaje się na buraczki ze śmietaną.

Smak buraków zna każdy od małego.

Jednak te, które dziś proponuję, są wyjątkowe, ponieważ zawierają śmietanę. Nawet ci, którzy nie lubią buraków, będą zachwyceni kremową konsystencją kwaśnej śmietany. W tym wyjątkowym przepisie wykorzystano buraki w śmietanie.

Składniki:

  • Burak 500 g
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Cebula – 180 g
  • Kwaśna śmietana 150 g
  • Olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • Czarny pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Obierz buraki i pokrój je w cienkie plasterki. Na oleju podsmaż posiekaną i obraną cebulę. Dodaj paski buraków. Mieszaj od czasu do czasu i smaż przez 10 minut na małym ogniu. Do smaku dodać śmietanę, czosnek wyciśnięty przez praskę i sól.

Gotuj buraki w śmietanie z zamkniętą pokrywką przez 20 minut. Często mieszaj, aby uniknąć przywierania. Ułożyć buraki i śmietanę na talerzu. Udekoruj świeżymi ziołami. Ten przepis jest doskonałym dodatkiem do każdego dania mięsnego (zarówno czerwonego, jak i drobiowego), a także do dań rybnych.

Smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!