Jednak te, które dziś proponuję, są wyjątkowe, ponieważ zawierają śmietanę. Nawet ci, którzy nie lubią buraków, będą zachwyceni kremową konsystencją kwaśnej śmietany. W tym wyjątkowym przepisie wykorzystano buraki w śmietanie.
Obierz buraki i pokrój je w cienkie plasterki. Na oleju podsmaż posiekaną i obraną cebulę. Dodaj paski buraków. Mieszaj od czasu do czasu i smaż przez 10 minut na małym ogniu. Do smaku dodać śmietanę, czosnek wyciśnięty przez praskę i sól.
Gotuj buraki w śmietanie z zamkniętą pokrywką przez 20 minut. Często mieszaj, aby uniknąć przywierania. Ułożyć buraki i śmietanę na talerzu. Udekoruj świeżymi ziołami. Ten przepis jest doskonałym dodatkiem do każdego dania mięsnego (zarówno czerwonego, jak i drobiowego), a także do dań rybnych.