Unikalny smak – Pieczony burak – Zrób go raz w takiej postaci, a będziesz robiła go non stop.
Potrawa ta nadaje się tylko jako samo danie główne, ale również smaczne jako dodatek do dania głównego. Polecam !
Czego potrzebujesz?
- 0,5kg drobnych buraków
- sześć łyżek oliwy (najlepiej z oliwek)
- trzech łyżek octu balsamicznego
- czosnku
- przypraw: soli, pieprzu i majeranku

Buraki starannie umyj i pokrój w tzw. łódeczki. Następnie równomiernie rozłóż je w naczyniu żaroodpornym (pokrytym starannie folią aluminiową), przekładając ząbkami czosnku. Im więcej czosnku, tym buraki będą ostrzejsze i bardziej wyraziste.
Danie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika (ok. 200*C). Piecz przez około 1-1,5 godziny (długość pieczenia zależy od wielkości buraków, dlatego istotne jest, by były one mniej więcej tej samej wielkości).