Jeśli nie jesteś zwolennikiem intensywnego, ziemistego smaku surowego buraka, wypróbuj go upieczonego. W piekarniku burak transformuje się w kulinarny majstersztyk, zyskując słodkość i kremową konsystencję. Kompozycja miodu i octu balsamicznego równoważy i podkreśla słodycz buraka.
Przed umieszczeniem buraków w piekarniku, skrop je oliwą z oliwek, by smak stał się bardziej wyrazisty. Tymianek to wyjątkowe zioło, ale nie jedynie może towarzyszyć burakom.
Smak buraków, nie tylko jest intensyfikowany przez pieczenie, ale również zachowuje witaminy i składniki odżywcze. Staną się one źródłem wartości odżywczych, a także kuszącym dodatkiem do potraw.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Buraki myjemy, obcinamy górę i dół. Większe kawałki kroimy na pół.
Każdy kawałek owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 45 minut, do momentu zmiękczenia.
Po wystudzeniu, obieramy i kroimy w kostkę.